Logo NSO Retailbeurs

Programma


De NSO Retail Beurs op 15 maart in Expo Houten is zoals vanouds een handels- en informatiebeurs. Met zo’n veertig stands van bekende en nieuwe exposanten. Gezamenlijk geven zij invulling aan het brede assortiment producten en diensten in de tabaks- en gemakswinkels. De beursorganisatie weet als geen ander dat de beursbezoeker graag in beweging is. Alle stands moeten bezocht worden, u wilt bijpraten met collega’s en even genieten op het cateringplein. Om de vaart erin te houden is er daarom een beperkt aantal activiteiten op de beursvloer. 

Winkelformuleplein
De deelnemende winkelformules en NSO Retail zijn gezamenlijk gastheer van de NSO Retail Beurs. Zij ontvangen de bezoekers graag op het winkelformuleplein (WFP) en de naastgelegen stand van NSO Retail. Op dit plein treft de bezoeker naast Limtaco Nederland en Tabac & Gifts ook Primera. Zij presenteren in hun unit een tabaksschap van vier meter breed met daarop haar oplossing met betrekking tot de display ban.  Audax Retail is  aanwezig met in ieder geval de formule Vivant. Convenience Concept presenteert zich onder de labels: CIGO, Compaenen, Smaakgilde Compleet, Kansspelclub & de Giftclub. Natuurlijk is er op het winkelformuleplein aandacht voor de toekomst van onze branche. U kunt er kijken, discussiëren en vragen stellen over de toekomst van uw winkel.

Stand NSO Retail
Grenzend aan het Winkelformuleplein vinden de bezoekers de stand van NSO Retail. Compleet met een mobiele koffiebar en een gezellige zithoek. De NSO Retail-stand staat in het teken van te maken keuzes. Met name met betrekking tot de display ban. U heeft drie keuzes:

1.         U kiest voor een gemakswinkel en moet vanaf 1 januari 2021 het tabaksschap
            afdekken,
2.         U kiest voor uitzondering 1: een speciaalzaak die uitsluitend rookwaren,
            rookaccessoires, loten en dagbladen verkoopt.
3.         U kiest voor uitzondering 2: een tabakswinkel die maximaal € 700.000 netto per jaar
            omzet, waarbij tenminste 75 procent van deze omzet uit rookwaren wordt gehaald.
Wat zijn de kernmerken van deze drie keuzes, wat komt er bij kijken? Er zijn daarover nog veel praktische vragen. Op de stand van NSO Retail krijgt u antwoorden (voor zover die beschikbaar zijn). Heeft u een vraag waarop nog geen antwoord is? Dan staat de vraagbaak klaar op de stand. NSO Retail gaat aan de slag met uw vragen en zal ook na de beurs voor antwoorden zorgen. 

11.00 en om 14.00 uur: workshop Samenstellingsverklaring (uitzondering 2 display ban)
Als u vanaf 2021 met uw winkel wil voldoen aan de zogenoemde ‘Uitzondering 2’ voor een display ban (maximaal 700.000 euro netto omzet, en minimaal 75 procent van deze omzet in tabak) dient u ter zijner tijd te beschikken over een samenstellingsverklaring. Wat moet u  doen om die te verkrijgen? Daarover krijgt u complete en praktische informatie in deze workshop. Als u overweegt te kiezen voor deze uitzondering, moet u nu in actie komen! U heeft dan een samenstellingsverklaring nodig over het boekjaar 2020. En dat loopt nu al!
De workshop wordt twee keer gegeven: om 11.00 uur en om 14.00 uur. Deelname is alleen mogelijk nà voorafgaande aanmelding. Wilt u deze workshop volgen, meldt u zich dan aan via info@nsoretail.nl.  Geef in de mail aan welke tijd de voorkeur heeft (11.00 of 14.00 uur) en met hoeveel personen aan de workshop wordt deelgenomen. Deelname is gratis. Per bijeenkomst zijn dertig plaatsen beschikbaar.

Consumentenonderzoek Gastvrijheid & Dienstverlening: de eerste uitkomsten
Hoe kunt u als lokale gemakswinkelier het verschil maken? Hoe kunt u uw bestaande klanten beter van dienst zijn en nieuwe klanten winnen? Hoe kunt u meer gastvrijheid en betere dienstverlening aan uw winkel toevoegen? Dat zijn enkele van de vragen die NSO Retail aan marktonderzoeksbureau Motivaction heeft meegegeven en die moeten leiden tot nieuwe consumenteninzichten. Motivaction onderzoekt hoe de consument aankijkt tegen de ‘gemakswinkel’ en wat zij verwachten bij gastvrijheid en dienstverlening. De eerste reacties van aan het onderzoek deelnemende consumenten zullen worden gedeeld op de beursvloer.

15.00 uur: Uitreiking NSO Retail Buurt Bokaal 2020
Sinds jaar en dag stimuleert de NSO dat ondernemers in de tabaks- en gemaksdetailhandel zich onderscheiden met lokaal ondernemerschap. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door: bijzondere lokale producten en/of diensten in het assortiment, op een onderscheidende manier relaties met je klanten te onderhouden, een onderscheidende presentatie van de winkel en/of van jezelf in lokale media, door een actieve samenwerking met lokale, (retail)collega’s en door een samenwerking met lokale verenigingen en/of organisaties. Aan de hand van deze criteria wordt zondagmiddag om 15.00 uur de NSO Retail Bokaal 2020 uitgereikt. Uit de ontvangen nominaties heeft de jury een shortlist van vier ondernemers samengesteld. De jury bestond uit Jos Zuijdwijk (voorzitter NSO Retail), Martien van Zutven (branche-pensionado), Martijn Louws (hoofdredacteur NSO Retail Magazine) en Gert Koudijs (branchesecretaris). De vier geselecteerden zijn door de jury bezocht en persoonlijk gesproken. Alle vier de geselecteerde ondernemers worden geportretteerd in de komende nummers van het NSO Retail Magazine. De NSO Retail Buurt Bokaal 2020 wordt uitgereikt rond de klok van 15.00 uur in de NSO Retail stand.

Helpdesk: E-learning elektronische dampwaren
Begin dit jaar is de nieuwe e-learning elektronische dampwaren live gegaan op het NSO Cursusplein (te bereiken via www.nsoretail.nl). De training is bedoeld voor ondernemers en medewerkers in de tabaks- en gemakswinkel. Na het volgen van de training weet u meer over deze producten en kunnen u en uw medewerkers hierover in de winkel makkelijker het gesprek met de consument aangaan.
Enkele honderden ondernemers en medewerkers uit de branche zijn inmiddels aan de slag gegaan met deze e-learning. De e-learning is tot stand gekomen in samenwerking tussen NSO Retail, veel betrokken partijen en deskundige Alisha van Wijk. Zij bemenst tijdens de beurs de Helpdesk. Bezoekers kunnen met hun vragen over elektronische dampwaren bij haar terecht.

De serveersters van NIX18
De bekende serveersters van NIX18 zijn ook op deze beurs aanwezig. Zij heten bezoekers welkom en delen lekkernijen uit. De NIX-serveersters hebben een eigen NIX18-terras ingericht op het centrale cateringplein. Hier nodigen zij bezoekers uit deel te nemen aan de Quiz van NIX om hun kennis over de leeftijdscheck te testen. Met kans op het winnen van een diner voor twee personen t.w.v. €75